Spa & Sauna

Wellness in Turkije, ontdek dé 20 warmwaterbronnen

19 januari 2021
Wellness Turkije

Turkije, een fijne bestemming voor een wellnessvakantie. Wist jij dat het één van de zeven belangrijkste landen ter wereld is wat betreft geneeskrachtige warmwaterbronnen? In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van wellness Turkije en ontdek je welke natuurlijke wellness warmwaterbronnen er in Turkije zijn.

 

Wellness Turkije, ontdek alle 20 warmwaterbronnen

 

Wat betreft geneeskrachtige warmwaterbronnen is Turkije één van de zeven belangrijkste bestemmingen. Dat komt omdat Turkije op een zogenoemde “geo-thermale gordel” ligt. Wat dat betreft is Turkije dé wellness bestemming bij uitstek. In totaal zijn er meer dan 1000 warmwaterbronnen in Turkije. De temperatuur ligt overal tussen de 20 en 110° C. In dit artikel lichten wij 19 plaatsen uit waar je kan genieten van de Turkse warmwaterbronnen.

 

Waar bevinden de warmwaterbronnen zich in Turkije?

 

Historische bekende plaatsen in Turkije hebben zich mede zo goed kunnen ontwikkelen door de ligging van de natuurlijke thermale bronnen. Zo werd het oude Hiërapolis gebouwd bovenop de warme minerale bronnen van Pamukkale en nam men vroeger een modderbad in het Köycegiz meer, nabij de oude stad Kaunos vanwege de hoeveelheid aan mineralen.

 

De Turkse Marmara- en Egeische regio liggen op de zogenoemde geo-thermale gordel, daar bevinden zich dus ook de meeste thermale bronnen. Wellness Spots heeft een overzicht gemaakt van de natuurlijke bronnen in Turkije, waarbij wij er een aantal uitlichten.

 

 1. Pamukkale en Karahayit
 2. Bursa
 3. Yalova
 4. Gönen
 5. Çesme
 6. Sakar
 7. Hüdayi
 8. Harlek
 9. Ilgin
 10. Dalyan
 11. Bolu – Karacasu
 12. Balçova
 13. Ankara-Kizilcahamam
 14. Afyon-Oruçoglu
 15. Balikesir-Gönen
 16. Bursa- Oylat
 17. Çanakkale- Kestanbol
 18. Eskisehir- Sakar
 19. Mugla- Sultaniye
 20. Sivas- Balikli(Yilanli) Çermik

 

 

Pamukkale, kasteel van katoen met natuurlijke kalkbaden

 

Eén van de bijzonderste natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien is Pamukkale, het “kasteel van katoen”.  Warm kalkhoudend water stroomt naar beneden en heeft voor een bijzondere terrasvorming gezorgd. De ooit groene heuvel ten noorden van Denizli heeft nu een heel wit terras met daarin diverse lagen kalkbaden. Vanwege de enorme hoeveelheid toeristen die jaarlijks Pamukkale bezoeken is het niet meer toegestaan om te baden in de natuurlijk gevormde kalkterrassen. Het is wel een must see tijdens een rondreis Turkije.

 

Pamukkale, kasteel van katoen met natuurlijke kalkbaden

 

De modderbaden in Dalyan

 

Dalyan wordt veel bezocht door reizigers met reama, lever, mild, darm-, huid- en maagklachten vanwege de aanwezigheid van een aantal warmwaterbronnen en modderbaden. De zwavellucht stinkt enorm maar de baden zijn goed voor het lichaam en hebben een reinigende werking.

 

Dalyan is een klein vissersdorp nabij de drukke badplaats Bodrum. Dalyan is vooral beroemd vanwege de rtombes in de rotsen dat de laatste rustplaats is van de Koningen van Caos. Het plaatsje ligt verscholen in een deltagebied waarbij de Dalyan rivier in verbinding staat met de Middellandse Zee. Het nabijgelegen Iztuzu Beach behoort tot een bescherm gebied omdat het een broedgebied is van de schildpadsoort, Careta Careta.

 

De modderbaden in Dalyan

 

1 Bursa, Çekirge – 47°C -78°C

De bronnen bevatten mineralen zoals zwavel, natrium en magnesium. Deze mineralen zijn goed tegen reuma- en huidziekten.

 

2 Yalova – 55°C -60°C

De bronnen bevatten mineralen zoals zwavel, natrium en magnesium. Deze mineralen zijn goed tegen reuma- en huidziekten.

 

3 Gönen – 78°C-82°C) 

De mineralen in de bronnen zijn goed tegen reuma, lever- en huidziekten.

 

4 Çesme – 42°C-55°C

De bronnen bij Çesme bevatten veel mineralen die goed zijn tegen o.a. huidziekten en ziekten aan de urinewegen.

 

5 Sakar  – 35°C

De natuurlijke bronnen bij Sakar zijn goed tegen huidziekten, nierstenen, ischias en reuma.

 

6 Hüdayi – 60°C-70°C, radioactief

Voor diverse ziektebeelden kan je terecht bij de bronnen van Hüdayi.

 

7 Harlek, Izmir – 62°C

Nabij Izmir, in Harlek kan je terecht bij de bronnen voor onder andere ischias en zenuwziekten.

 

8 Ilgin (ten noordwesten van Konya) – 42 °C, radioactief

De bronnen in Ilgin zijn onder andere goed tegen ischias en vrouwenziekten.

 

9 Bolu – Karacasu – 44°C

De natuurlijke warmwaterbronnen nabij Bolu bevatten calcium en magnesium. Deze baden zijn goed voor mensen met reuma, vrouwenziekten en leverkwalen.

 

10 Balçova – 62°C

In Balçova vind je de grootste thermale baden van Turkije. Hier kan je terecht voor behandelingen tegen reuma, vrouwenziekten, maag en leverklachten.

 

11 Ankara-Kizilcahamam – 37°C-47°C

Het water bevat sodium, calcium, magnesium, bicarbonaat en chloor. Je kan hier in baden tegen reumatiek, zenuwpijnen, gynaecologische en spijsverteringsklachten.

 

12 Afyon-Oruçoglu – 49°C

Het natuurlijke water is rijk aan carbondioxide, sodium bicarbonaat, sodium chloride, bromide en fluoride. De mineralen hebben een  een heilzaam effect op artritis, neuritis, zenuwpijnen, psoriasis, urinewegen, spijsvertering en een groot aantal andere klachten.

 

13 Balikesir-Gönen – 52°C

Het bronwater bevat zwavel,chloride, sodium, hydrocarbonaat en carbondioxide. De mineralen in het water helpen tegen dermatologische, lever en reumatische klachten maar ook tegen aandoeningen van de urinewegen en nervositeit.

 

14 Bursa- Oylat – 35°C

Het water bevat zwavel, bicarbonaat, calcium, hydrogene ionen en ijzer. Het water heeft een kalmerend en rustgevend effect en bevordert de afvoer van vocht.

 

15 Çanakkale- Kestanbol (2 KM Zee van Marmara) – 21°C tot 67°C

Er zijn modderbaden en de bronnen bevatten; chloride, sodium, ijzer carbondioxide en calcium.

 

16 Eskisehir- Sakar – 35°C

Het water hier is goed voor mensen met huidaandoeningen, ischias, reumatiek en nierstenen omdat het sodium, magnesium en bicarbonaat bevat.

 

17 Mugla- Sultaniye – 32°C- 42°C 

Het bronwater bevat bevat chloride, sodium, hydrogeen sulfide en bromide. Het water heeft een kalmerend en heilzaam effect op reumatiek, huid- en bloedaandoeningen, hartklachten, bronchitis, nervositeit, nieren en urinewegen

 

18 Sivas- Balikli (Yilanli) Çermik – 36°C

Bijzonder in deze bronnen is dat er visjes in het water zwemmen met een groote van rond de 2 á 10 centimeter die een goede uitwerking hebben op mensen met Psoriasis. Het water bevat daarnaast bicarbonaat, calcium en magnesium. Dit kan heilzaam werken voor gasten met reumatiek, huidaandoeningen, arteriosclerosis en gynaecologische klachten.

 

Vakantie naar Turkije

 

Touroperators zoals Corendon, TUI en Sunweb bieden vaak voordelige pakketreizen aan naar Turkije. Daarnaast kan je natuurlijk ook kijken of je zelf een goede vliegticketdeal kan vinden.

 

 

Vakantie naar Turkije

 

Reistips voor Turkije

 

Ben je op zoek naar meer reistips voor je vakantie naar Turkije. Lees dan ook de onderstaande tips of er iets bij zit voor je.

 

 

Reistips voor Turkije

 

Visum voor Turkije afgeschaft

 

Sinds maart 2020 hebben Nederlanders geen visum meer nodig om naar Turkije te reizen. Dit geldt voor reizen tot maximaal 90 dagen. Tot 2014 kocht je een visum bij aankomst op de luchthaven en tot maart 2020 moest je online een visum kopen. Wil je langer dan 90 dagen naar Turkije dan heb je nog steeds een visum nodig.

 

Turkije is voornemens om per april 2020 een toeristenbelasting in te voeren voor Nederlanders die naar Turkije reizen. Wanneer dit exact ingaat is op dit moment nog niet bekend, (maart 2020). De toeristenbelasting geldt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. De toeristenbelasting voor Turkije wordt per persoon per nacht berekent aan de hand van het aantal sterren dat het hotel heeft. Uit een artikel van TravelPro blijken dit de kosten te zijn:

 

 1. Een nacht in een vijfsterrenhotel kost 18 lire (€2,75) per persoon per nacht
 2. Toeristenbelasting voor een viersterrenhotel bedraagt 12 lira (€1,80) per persoon per nacht
 3. Voor een verblijf in een drie sterren hotel betaal je 9 lire (€1,35) per nacht
 4. Heb jij een vakantie geboekt in een een of twee-sterren hotel dan betaal je 6 lira (€0,90) per persoon per nacht.

 

Turkije hoort niet bij de Europese Unie, maar je kan er wel met een identiteitskaart naar toe reizen. Zowel je Nederlandse paspoort als je identiteitskaart moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije.

 

Ben jij wel eens naar warmwaterbronnen in Turkije geweest?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. 4x vakantietips Turkije aan de Egeïsche Zuidkust - Map of Joy

  10 juli 2018 at 09:39 Beantwoorden

  […] Nog meer warmwaterbronnen in Turkije ontdekken? Travelblogger Henriette schreef een artikel met daarin 20 warmwaterbronnen in Turkije! […]

 2. Feza aydin

  3 augustus 2018 at 11:53 Beantwoorden

  Welke heilzaam bron in izmir is aan te bevelen? Welke moeten we hebben?

  1. Henriette

   3 augustus 2018 at 11:55 Beantwoorden

   Beste Feza,

   Leuk dat je ons artikel hebt gelezen.
   In de buurt van Izmir raad ik je deze aan:

   7 Harlek, Izmir – 62°C

   Nabij Izmir, in Harlek kan je terecht bij de bronnen voor onder andere ischias en zenuwziekten.

   Groeten Henriette

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots