Wellness Turkije

Wellness in Turkije, ontdek dé 20 warmwaterbronnen

Turkije, een fijne bestemming voor een wellnessvakantie. Wist jij dat het één van de zeven belangrijkste landen ter wereld is wat betreft geneeskrachtige warmwaterbronnen? In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van wellness Turkije en ontdek je welke natuurlijke wellness warmwaterbronnen er in Turkije zijn.

Wellness Turkije, ontdek alle 20 warmwaterbronnen

Wat betreft geneeskrachtige warmwaterbronnen is Turkije één van de zeven belangrijkste bestemmingen. Dat komt omdat Turkije op een zogenoemde “geo-thermale gordel” ligt. Wat dat betreft is Turkije dé wellness bestemming bij uitstek. In totaal zijn er meer dan 1000 warmwaterbronnen in Turkije. De temperatuur ligt overal tussen de 20 en 110° C. In dit artikel lichten wij 19 plaatsen uit waar je kan genieten van de Turkse warmwaterbronnen.

♥ Bekijk hier alle tips voor vakantie in Turkije.;
♥ Ontdek ook het Ela Quality resort in Belek Turkije.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

Waar bevinden de warmwaterbronnen zich in Turkije?

Historische bekende plaatsen in Turkije hebben zich mede zo goed kunnen ontwikkelen door de ligging van de natuurlijke thermale bronnen. Zo werd het oude Hiërapolis gebouwd bovenop de warme minerale bronnen van Pamukkale en nam men vroeger een modderbad in het Köycegiz meer, nabij de oude stad Kaunos vanwege de hoeveelheid aan mineralen.

De Turkse Marmara- en Egeïsche regio liggen op de zogenoemde geo-thermale gordel, daar bevinden zich dus ook de meeste thermale bronnen. Wellness Spots heeft een overzicht gemaakt van de natuurlijke bronnen in Turkije, waarbij wij er een aantal uitlichten.

 1. Ilgin;
 2. Bursa;
 3. Sakar;
 4. Yalova;
 5. Gönen;
 6. Çesme;
 7. Harlek;
 8. Hüdayi;
 9. Dalyan;
 10. Balçova;
 11. Bursa- Oylat;
 12. Bolu – Karacasu;
 13. Eskisehir- Sakar;
 14. Mugla- Sultaniye;
 15. Afyon-Oruçoglu;
 16. Balikesir-Gönen;
 17. Çanakkale- Kestanbol;
 18. Ankara-Kizilcahamam;
 19. Pamukkale en Karahayit;
 20. Sivas- Balikli(Yilanli) Çermik.

Pamukkale, kasteel van katoen met natuurlijke kalkbaden

Eén van de bijzonderste natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien is Pamukkale, het “kasteel van katoen”.  Warm kalkhoudend water stroomt naar beneden en heeft voor een bijzondere terrasvorming gezorgd. De ooit groene heuvel ten noorden van Denizli heeft nu een heel wit terras met daarin diverse lagen kalkbaden.

Vanwege de enorme hoeveelheid toeristen die jaarlijks Pamukkale bezoeken is het niet meer toegestaan om te baden in de natuurlijk gevormde kalkterrassen. Het is wel een must see tijdens een rondreis Turkije.

Pamukkale, kasteel van katoen met natuurlijke kalkbaden

De modderbaden in Dalyan

Dalyan wordt veel bezocht door reizigers met reama, lever, mild, darm-, huid- en maagklachten vanwege de aanwezigheid van een aantal warmwaterbronnen en modderbaden. De zwavellucht stinkt enorm maar de baden zijn goed voor het lichaam en hebben een reinigende werking.

Dalyan is een klein vissersdorp nabij de drukke badplaats Bodrum. Dalyan is vooral beroemd vanwege de rtombes in de rotsen dat de laatste rustplaats is van de Koningen van Caos. Het plaatsje ligt verscholen in een deltagebied waarbij de Dalyan rivier in verbinding staat met de Middellandse Zee. Het nabijgelegen Iztuzu Beach behoort tot een bescherm gebied omdat het een broedgebied is van de schildpadsoort, Careta Careta.

De modderbaden in Dalyan

1 Bursa, Çekirge – 47°C -78°C

De bronnen bevatten mineralen zoals zwavel, natrium en magnesium. Deze mineralen zijn goed tegen reuma- en huidziekten.

2 Yalova – 55°C -60°C

De bronnen bevatten mineralen zoals zwavel, natrium en magnesium. Deze mineralen zijn goed tegen reuma- en huidziekten.

3 Gönen – 78°C-82°C) 

De mineralen in de bronnen zijn goed tegen reuma, lever- en huidziekten.

4 Çesme – 42°C-55°C

De bronnen bij Çesme bevatten veel mineralen die goed zijn tegen o.a. huidziekten en ziekten aan de urinewegen.

5 Sakar  – 35°C

De natuurlijke bronnen bij Sakar zijn goed tegen huidziekten, nierstenen, ischias en reuma.

6 Hüdayi – 60°C-70°C, radioactief

Voor diverse ziektebeelden kan je terecht bij de bronnen van Hüdayi.

7 Harlek, Izmir – 62°C

Nabij Izmir, in Harlek kan je terecht bij de bronnen voor onder andere ischias en zenuwziekten.

8 Ilgin (ten noordwesten van Konya) – 42 °C, radioactief

De bronnen in Ilgin zijn onder andere goed tegen ischias en vrouwenziekten.

9 Bolu – Karacasu – 44°C

De natuurlijke warmwaterbronnen nabij Bolu bevatten calcium en magnesium. Deze baden zijn goed voor mensen met reuma, vrouwenziekten en leverkwalen.

10 Balçova – 62°C

In Balçova vind je de grootste thermale baden van Turkije. Hier kan je terecht voor behandelingen tegen reuma, vrouwenziekten, maag en leverklachten.

11 Ankara-Kizilcahamam – 37°C-47°C

Het water bevat sodium, calcium, magnesium, bicarbonaat en chloor. Je kan hier in baden tegen reumatiek, zenuwpijnen, gynaecologische en spijsverteringsklachten.

12 Afyon-Oruçoglu – 49°C

Het natuurlijke water is rijk aan carbondioxide, sodium bicarbonaat, sodium chloride, bromide en fluoride. De mineralen hebben een  een heilzaam effect op artritis, neuritis, zenuwpijnen, psoriasis, urinewegen, spijsvertering en een groot aantal andere klachten.

13 Balikesir-Gönen – 52°C

Het bronwater bevat zwavel,chloride, sodium, hydrocarbonaat en carbondioxide. De mineralen in het water helpen tegen dermatologische, lever en reumatische klachten maar ook tegen aandoeningen van de urinewegen en nervositeit.

14 Bursa- Oylat – 35°C

Het water bevat zwavel, bicarbonaat, calcium, hydrogene ionen en ijzer. Het water heeft een kalmerend en rustgevend effect en bevordert de afvoer van vocht.

15 Çanakkale- Kestanbol (2 KM Zee van Marmara) – 21°C tot 67°C

Er zijn modderbaden en de bronnen bevatten; chloride, sodium, ijzer carbondioxide en calcium.

16 Eskisehir- Sakar – 35°C

Het water hier is goed voor mensen met huidaandoeningen, ischias, reumatiek en nierstenen omdat het sodium, magnesium en bicarbonaat bevat.

17 Mugla- Sultaniye – 32°C- 42°C 

Het bronwater bevat bevat chloride, sodium, hydrogeen sulfide en bromide. Het water heeft een kalmerend en heilzaam effect op reumatiek, huid- en bloedaandoeningen, hartklachten, bronchitis, nervositeit, nieren en urinewegen

18 Sivas- Balikli (Yilanli) Çermik – 36°C

Bijzonder in deze bronnen is dat er visjes in het water zwemmen met een groote van rond de 2 á 10 centimeter die een goede uitwerking hebben op mensen met Psoriasis. Het water bevat daarnaast bicarbonaat, calcium en magnesium. Dit kan heilzaam werken voor gasten met reumatiek, huidaandoeningen, arteriosclerosis en gynaecologische klachten.

Vakantie naar Turkije

Touroperators zoals Corendon, TUI en Sunweb bieden vaak voordelige pakketreizen aan naar Turkije. Daarnaast kan je natuurlijk ook kijken of je zelf een goede vliegticketdeal kan vinden.

Vakantie naar Turkije

Reistips voor Turkije

Ben je op zoek naar meer reistips voor je vakantie naar Turkije. Lees dan ook de onderstaande tips of er iets bij zit voor je.

Reistips voor Turkije

Ben jij wel eens naar warmwaterbronnen in Turkije geweest?

Van:

3 reacties op “Wellness in Turkije, ontdek dé 20 warmwaterbronnen”

 1. […] Nog meer warmwaterbronnen in Turkije ontdekken? Travelblogger Henriette schreef een artikel met daarin 20 warmwaterbronnen in Turkije! […]

 2. Feza aydin avatar
  Feza aydin

  Welke heilzaam bron in izmir is aan te bevelen? Welke moeten we hebben?

  1. Henriette avatar
   Henriette

   Beste Feza,

   Leuk dat je ons artikel hebt gelezen.
   In de buurt van Izmir raad ik je deze aan:

   7 Harlek, Izmir – 62°C

   Nabij Izmir, in Harlek kan je terecht bij de bronnen voor onder andere ischias en zenuwziekten.

   Groeten Henriette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen