Yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars

Beter boulderen en klimmen met deze yoga oefeningen

Onze gastredacteur Ellen is een fervent klimmer en boulderaar! Zij deelt haar tips voor yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars. Praktische tips waar je wat aan hebt en wat je kan doen als je milde klachten hebt of als je het zoveel mogelijk wilt voorkomen.

Yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars

Pinchen, crimping, een dynamische schouderpas. Als klimmer of boulderaar heb je regelmatig last van wat stijvere vingers, pols, rug, nek of schouder. Ik althans wel. En ik ken ook ervaren klimmers die een wat kromme houding ontwikkelen. Yoga kan helpen om zowel soepel als in shape te blijven. Want je werkt met yoga niet alleen aan je lenigheid, maar ook aan een bewuste en goede ademhaling en sterke core. Het helpt je beter en gezonder te klimmen of te boulderen.

De klim-en boulderhallen zijn nu niet toegankelijk in verband met de huidige situatie, maar hopelijk vanaf 1 juli wel. En er zijn gelukkig enkele buitenwanden die voldoen aan de maatregelen zoals Het Lab in Amsterdam. We hoeven dus niet stil te zitten.

Er is veel aanbod in yogaland. Ik geef een paar gratis opties die ook voor mensen zonder ervaring toegankelijk zijn. Check gerust ook lokale yogascholen en houd het aanbod van lokale klim-en boulder centra via de websites van de klimmuur of mountain network in de gaten.

Hoe kan je het beste yoga inbouwen in je klimroutine?
Tijdens je rustdagen kan je yoga oefeningen voor klimmers doen. Beoefen vooral geen yoga oefeningen direct, vlak voor of na je klimsessie want dat kan leiden tot blessures.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor de Wellness Spots Nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagramPinterest & YouTube.

Yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars

Tips voor extra lenigheid, stabiliteit en ademhaling

Wereldwijd worden Yoga with Adriene video’s veel bekeken. Terecht. Sessies met Adriene en haar hond Benji zijn enthousiast, duidelijk en grappig. Ze heeft ook een speciale aflevering; ‘Yoga for climbers‘:

Tips voor extra lenigheid, stabiliteit en ademhaling

Yoga met Milou. Deze jongedame geeft je in 20 minuten een fijne sessie en legt yoga oefeningen uit zoals de kat en de koe, inclusief dierengeluiden, die heel fijn zijn om vaak te doen. Handig, deze tips zijn in het Nederlands!

Tips voor een sterkere core

Houd je van een intense tien-minuten sessie waarmee je je abs meteen sterker voelt worden? (Dit laat ik trouwens vooral ahum aan mijn vriend over). Calvin van Alo-yoga heeft een intense sessie. Na een paar keer heb je het door! En het werkt, heel fijn! De onderstaande video is in het Engels.

Het is misschien makkelijker om een core training te starten met Kyrin Hall die een wat rustigere 10 minuten workout voor Yogatv heeft opgenomen. Bekijk daarvoor de tweede video hieronder.

Tips om milde klachten/ pijn in pols of vingers aan te pakken

Heb jij last van de milde klachten, een blessure of pijn in je pols en vingers van het klimmen of wellicht van iets anders? Misschien helpt de onderstaande video van Adriene je verder.

Tips om blessures aan te pakken

Als je een blessure hebt is het slimmer om een fysio te bezoeken. In Haarlem, waar ik woon, is Portegies een heel fijne fysio. De fysiotherapeuten zijn regelmatig in Fontainebleau en weten van wanten. De NKBV heeft een overzicht gemaakt van diverse sportklim- en handfysiotherapeuten en artsen in het land gericht op het behandelen blessures bij sportklimmers en boulderaars.

*Meer informatie over blessure en preventie van de NKBV.

Tips yoga oefeningen voor klimmers

Wij zijn benieuwd naar jullie yoga ervaringen en
wij horen het graag als je zelf goede tips hebt!

*In dit artikel staan zogenoemde affiliatie links vermeld. Klik jij op een van de linken dan weet de aanbieder dat je ze gevonden hebt via WellnessSpots.com. Als dank voor het doorsturen ontvangen wij een commissie. Jij betaalt niets extra’s voor je vakantie of product en op deze manier kunnen wij jou van gratis informatie over alle wellness mogelijkheden blijven voorzien. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze privacy pagina en disclaimer informatie.

2 reacties op “Beter boulderen en klimmen met deze yoga oefeningen”

 1. Ellen avatar

  Hoe het beste yoga in te bouwen in mijn klimroutine? Deze vraag kreeg ik via insta.
  Tijdens je rustdagen. En vooral niet direct vlak voor of na je klimsessie want dat kan leiden tot blessures.

  1. Henriette Bokslag avatar
   Henriette Bokslag

   Wat een goede vraag en fijn dat je het antwoord kon geven. Wij verwerken de info ook even in het artikel voor toekomstige lezers. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Dit bericht delen