Lifestyle

Beter boulderen en klimmen met deze Yoga oefeningen

9 december 2021
Yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars

Onze gastredacteur Ellen is een fervent klimmer en boulderaar! Zij deelt haar tips voor yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars. Praktische tips waar je wat aan hebt en wat je kan doen als je milde klachten hebt of als je het zoveel mogelijk wilt voorkomen.

 

Yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars

 

Pinchen, crimping, een dynamische schouderpas. Als klimmer of boulderaar heb je regelmatig last van wat stijvere vingers, pols, rug, nek of schouder. Ik althans wel. En ik ken ook ervaren klimmers die een wat kromme houding ontwikkelen. Yoga kan helpen om zowel soepel als in shape te blijven. Want je werkt met yoga niet alleen aan je lenigheid, maar ook aan een bewuste en goede ademhaling en sterke core. Het helpt je beter en gezonder te klimmen of te boulderen.

 

De klim-en boulderhallen zijn nu niet toegankelijk in verband met de huidige situatie, maar hopelijk vanaf 1 juli wel. En er zijn gelukkig enkele buitenwanden die voldoen aan de maatregelen zoals Het Lab in Amsterdam. We hoeven dus niet stil te zitten.

 

Er is veel aanbod in yogaland. Ik geef een paar gratis opties die ook voor mensen zonder ervaring toegankelijk zijn. Check gerust ook lokale yogascholen en houd het aanbod van lokale klim-en boulder centra via de websites van de klimmuur of mountain network in de gaten.

 

Hoe kan je het beste yoga inbouwen in je klimroutine?
Tijdens je rustdagen kan je yoga oefeningen voor klimmers doen. Beoefen vooral geen yoga oefeningen direct, vlak voor of na je klimsessie want dat kan leiden tot blessures.

 

Yoga oefeningen voor klimmers en boulderaars

 

🙏 Tips voor extra lenigheid, stabiliteit en ademhaling

 

Wereldwijd worden Yoga with Adriene video’s veel bekeken. Terecht. Sessies met Adriene en haar hond Benji zijn enthousiast, duidelijk en grappig. Ze heeft ook een speciale aflevering; ‘Yoga for climbers‘:

 

 

🙏 Tips voor extra lenigheid, stabiliteit en ademhaling

 

Yoga met Milou. Deze jongedame geeft je in 20 minuten een fijne sessie en legt yoga oefeningen uit zoals de kat en de koe, inclusief dierengeluiden, die heel fijn zijn om vaak te doen. Handig, deze tips zijn in het Nederlands!

 

 

Tips voor een sterkere core

 

Houd je van een intense tien-minuten sessie waarmee je je abs meteen sterker voelt worden? (Dit laat ik trouwens vooral ahum aan mijn vriend over). Calvin van Alo-yoga heeft een intense sessie. Na een paar keer heb je het door! En het werkt, heel fijn! De onderstaande video is in het Engels.

 

Het is misschien makkelijker om een core training te starten met Kyrin Hall die een wat rustigere 10 minuten workout voor Yogatv heeft opgenomen. Bekijk daarvoor de tweede video hieronder.

 

 

 

 

Tips om milde klachten/ pijn in pols of vingers aan te pakken

 

Heb jij last van de milde klachten, een blessure of pijn in je pols en vingers van het klimmen of wellicht van iets anders? Misschien helpt de onderstaande video van Adriene je verder.

 

 

Tips om blessures aan te pakken

 

Als je een blessure hebt is het slimmer om een fysio te bezoeken. In Haarlem, waar ik woon, is Portegies een heel fijne fysio. De fysiotherapeuten zijn regelmatig in Fontainebleau en weten van wanten. De NKBV heeft een overzicht gemaakt van diverse sportklim- en handfysiotherapeuten en artsen in het land gericht op het behandelen blessures bij sportklimmers en boulderaars.

 

*Meer informatie over blessure en preventie van de NKBV.

 

Tips yoga oefeningen voor klimmers

 

Wij zijn benieuwd naar jullie yoga ervaringen en
wij horen het graag als je zelf goede tips hebt!

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

 1. Ellen

  3 juli 2020 at 09:40 Beantwoorden

  Hoe het beste yoga in te bouwen in mijn klimroutine? Deze vraag kreeg ik via insta.
  Tijdens je rustdagen. En vooral niet direct vlak voor of na je klimsessie want dat kan leiden tot blessures.

  1. Henriette Bokslag

   3 juli 2020 at 10:38 Beantwoorden

   Wat een goede vraag en fijn dat je het antwoord kon geven. Wij verwerken de info ook even in het artikel voor toekomstige lezers. Bedankt!

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots