Lifestyle, Overnachten, Spa & Sauna

Yoga & wellness weekend in Banyan Centre van Thermen Bussloo

1 januari 2020
Thermen-bussloo-panoramaSauna

Is het tijd voor persoonlijke groei? Kies voor een arrangement in het Banyan Centre, zoals een yoga en wellness weekend bij Thermen Bussloo. Het Banyan Centre voor persoonlijke groei is een onderdeel van Thermen Bussloo.

 

Yoga & wellness weekend Banyan Centre, Thermen Bussloo

 

Bij Thermen Bussloo word je lichamelijk in de watten gelegd in alle verschillende sauna’s, baden en met behandelingen. Het resort staat al jaren op 1 in de top 3 beste sauna’s van Nederland en in de top 10 wellnessresorts van Nederland. De oprichtster van Thermen Bussloo miste echter de geestelijke component en daarom is het Banyan Centre opgericht. Ik mocht een yoga en wellness weekend ervaren bij het Banyan Centre van Thermen Bussloo.

 

De Banyanboom is heilig in Azië en staat bekend als ‘Boom der Wijsheid’ en ‘Levensboom’. Al eeuwenlang geven leraren hun leerlingen les onder het bladerdak van deze boom. De vele luchtwortels vormen nieuwe stammen die zich wortelen in de grond terwijl ze toch verbonden blijven met het geheel. Deze spirituele betekenis van de Banyan boom staat symbool voor de doelstelling van het Banyan Centre: een plaats waar mensen samen komen om te leren en te inspireren met gezondheid en geluk als doel. Bij het Banyan Centre bieden ze dan ook programma’s, begeleiding en trajecten (op maat) voor herstel, richting en verbinding  onder begeleiding van betrokken, deskundige trainers. Zo kun je ontspannen en word je ondersteund in jouw persoonlijke groei.

 

Doe jij wel eens aan yoga? Ik af en toe, maar ik neem er niet vaak de tijd voor. Als je vaker yoga doet weet je dat yoga kan zorgen voor meer balans, innerlijke rust en vitaliteit in je leven. Je lichaam wordt er vrijer van, je voelt je fitter en je ervaart meer ontspanning en helderheid. Ook wellness is goed voor lichaam en geest. Na een dagje sauna ben ik vaak helemaal ontspannen! Het weekend bij Banyan Centre kwam voor mij precies op het juiste moment.

 

Van te voren maakte ik me een beetje druk. Ik doe eigenlijk nooit iets in mijn eentje, en dan ineens een heel weekend alleen doorbrengen, ook nog eens met yoga… dat leek me wel echt heel heftig! Na een vrijdagochtend werken kwam ik rond 2 uur aan en checkte in in mijn heerlijke ruime hotelkamer mèt fantastisch bed. Handig: van het hotel naar het saunacomplex van Thermen Bussloo is een ondergrondse gang aangelegd. Ik trok mijn badjas aan en kon zo door naar de wellness. Heerlijk genieten van alle verschillende sauna’s en baden.

 

 

 

Hot Stone Massage

 

Yoga, wat is het effect?

 

Een rondje Google leert dat het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘yuj’, dat ‘verenigen’of ‘verbinden’ betekent en verband heeft met het woord juk. Een juk verbindt twee delen tot één. Verbinding, daar draait het om.

 

Na een paar uurtjes chillen in de sauna en badderen is het tijd voor de eerste yogales. En daar kom ik er snel opnieuw achter dat het bij yoga inderdaad om verbinding draait. Verbinding tussen lichaam en geest, verbinding met jezelf. De docente leg uit dat volgens de yogafilosofie lichaam en geest één geheel vormen. In yoga worden verschillende lagen in het lichaam onderscheiden (in het Sanskriet worden die lagen kosha’s genoemd). De verschillende ‘lichamen’ staan in directe verbinding met elkaar en als één ervan niet in balans is, zal dat de andere schil negatief beïnvloeden. Het heeft dus geen zin om alleen aan de buitenkant te werken als er in de binnenste schillen iets mankeert. Uiteindelijk zal dit ook zichtbaar worden in de buitenste schil. Om eenwording/verlichting te bereiken dient er harmonie te zijn tussen deze vijf energielichamen.

 

Banyan-Centre-Wellness-Yoga

 

Hoe je die harmonie verbinding bereikt? Nou, door het beoefenen van yoga! ‘Gewoon’ door lekker bezig zijn met de oefeningen en je ademhaling. Je bewust zijn van je fysieke lichaam, energie, gedachten, intellect en de verbinding daartussen. Niks moet. Je hoeft een houding niet perfect te doen. Sterker nog, wat perfect is verschilt per persoon en per moment. Haal er gewoon uit wat er voor jou inzit, voel waar jouw lichamelijke gemakken en ongemakken zitten. Verken je lichaam, constateer wat de houdingen met je doen, richt je op je ademhaling. En heb er geen oordeel over. Als je gedachten afdwalen of een houding ongemakkelijk aanvoelt is dat ook prima. Je hebt geen sportieve achtergrond nodig, je hoeft geen uren te kunnen mediteren en je hoeft ook niet lenig te zijn.

 

Docente Loes legt alles helder uit en is heel nuchter en praktisch. Zo kunnen ook de aanwezigen die nog nooit yoga hebben gedaan goed meekomen, al is het wel een voordeel als je al wat ervaring hebt. Haar yogakennis heeft Loes voornamelijk opgedaan in Rusland en de Oekraïne en daar vertelt ze mooie en spannende verhalen over.  Na de eerste les, die voornamelijk gericht is op ontspanning,  staat er een soepje voor me klaar en dat smaakt zo lekker! Ik ga lekker vroeg mijn bed in.

 

De volgende ochtend staat er een activerende soort yoga op het programma, waarbij we gebruik maken van technieken van Tibetaanse monniken. Ik merk meteen het effect op mijn lichaam als ik erna in de sauna een opgieting bijwoon. Ik ervaar dan geen enkel lichamelijk ongemak. Ik zweet natuurlijk wel maar heb geen enkele moeite met ademen. Normaal kan ik een opgieting bijna niet uitzitten omdat ik lastig adem en soms paniekerig word, maar nu geniet ik volop van de ervaring.

 

Ook ’s avonds staat er weer een fijne les op het programma, gevolgd door een heerlijk diner in het restaurant.

 

Ik moet niks. Niks meer, niks minder.

 

Tijdens het weekend komt steeds meer het besef dat ik helemaal niks moet. En dat het best wel lekker is om eens een weekend alleen te zijn. Het is fijn om zo’n lekker ontspannen weekend te ervaren. Niks meer, niks minder.  Na de yoga maak ik een praatje met de andere deelneemsters, daarna ga ik mijn eigen gang. En ik geniet. Van de yoga, de fijne sauna’s, mijn lekkere bed, het heerlijke eten en de mooie omgeving. Na de yoga op zondagochtend en het ontbijt loop ik nog een rondje van 5 kilometer hard om het meer van Bussloo. Het vriest dus alles is prachtig wit, en weer merk ik het effect van de yoga. Ik heb geen enkele moeite met mijn ademhaling en ren een persoonlijk record. Na het hardlopen ga ik terug naar huis en kan terugkijken op een heerlijk ontspannen weekend.

 

Ik heb tijdens dit weekend geleerd dat ik wel degelijk een fijn weekend alleen met mezelf kan doorbrengen en genoten van de ervaring. En ik heb me voorgenomen om weer vaker yoga te doen. Niet omdat het moet, maar omdat het fijn is.

 

Ook een Yoga & Wellness weekend in Banyan Centre ervaren?

 

 

Ook een fijn weekend bij Banyan Centre beleven? Check de website voor informatie over de verschillende activiteiten en weekends. Wil je net als ik het Yoga & Wellness weekend beleven? In 2019 zijn er de onderstaande mogelijkheden:

 

  • 8 t/m 10 november 2019
  • Kosten: €415,00 p.p. incl. 2 overnachtingen, ontbijt, 1 x diner en soep na de yogales op vrijdag. Exclusief toeristen- belasting van €1,80 p.p.p.n. en extra consumpties.

 

 

  • je eigen luxe kamer bij hotel Thermen Bussloo gedurende twee nachten.
  • yogalessen! Eén op de vrijdagavond, twee op zaterdag ( ’s ochtends en ’s avonds) en eentje op zondagochtend.
  • drie dagen lang gebruik maken van alle wellnessfaciliteiten van Thermen Bussloo en het zogenaamde belevenisprogramma. Zo deed ik mee aan een meditatiesessie, kreeg ik een gezichtsmasker en woonde een aantal opgietingen bij. Heerlijk!
  • ’s ochtends twee keer een heerlijk ontbijtbuffet in het hotel. Genoeg gezonde yogaproof gerechten maar ook heerlijke pancakes met stroop en gebakken eieren met spek.
  • soep na de yogales op de eerste avond en één avond diner in Restaurant Intens. Dit restaurant heeft een Bib Gourmand vermelding van Michelin en ik heb er echt waanzinnig lekker gegeten!

 

Hotel Thermen Bussloo

 

Heb jij wel eens een Yoga & Wellness weekend  ervaren?

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots