Lifestyle, Spa & Sauna

Zelf een mini-sauna in tuin bouwen die werkt op waterkoker!

2 januari 2023
Zelf een mini-sauna in tuin bouwen

Een sauna in je eigen tuin, dat is relaxt! Rene ging zelf een mini sauna in tuin bouwen die hij opwarmt met een waterkoker. Wij waren benieuwd hoe dat werkt en hoe het eruit ziet.

 

Zelf een mini-sauna in tuin bouwen

 

René uit Zwijndrecht ging regelmatig naar de sauna, meestal naar Thermen Holiday in Schiedam. Toen zijn kinderen het huis uit waren stond er nog steeds een speelhut in de tuin. Deze in onbruik geraakte zelfgebouwde hut van de kinderen, een waterkoker die niet meer afsloeg en sauna als liefhebberij resulteerde uiteindelijk in een creatief experiment dat Rene Kerkhoven ‘Thermen Inventum’ heeft benoemd. Na enige proefnemingen is een minimalistische combinatie ontstaan van een hammam, sauna en Indiase zweethut. Zijn achtergrond als industrieel ontwerper heeft hier zeker aan bijgedragen.

 

René houdt ervan om buiten te zijn en de natuur van dichtbij te beleven. Zo is hij ook gek op vogels en ontwierp hij in 2008 een constructie waarbij de vogels dicht bij het raam kunnen peuzelen aan vogelvoer. De BirdSwing werd een hit en is vandaag de dag nog steeds te koop bij de Vogelbescherming.

 

Leuk om te weten is dat de Zwijndrechtse René ook wel ‘de iceman‘ wordt genoemd. René is gek op de winter en gelooft erin dat een ijskoude buitendouche goed is voor zijn gezondheid. Hier kan je het artikel zien dat het AD in 2018 publiceerde. Réne zit niet stil, daarnaast schreef hij ook meerdere (kinder)boeken. Wat zal het volgende zijn wat René gaat ontwerpen of bedenken?

 

♥ Ook leuk, een veranda aan huis of een tuinkamer

 

Wil jij op de hoogte blijven van al onze wellness tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons via FacebookInstagram, Pinterest en op YouTube.

 

Zelf een mini-sauna in tuin bouwen die werkt op waterkoker!

 

Hoe werkt je eigen mini-sauna in tuin?

 

Voor een goede isolatie is de hut aan de binnenzijde bedekt met PS-schuim en betimmerd met een tweede laag hout. De mini-sauna van een kleine kubieke meter inhoud wordt zo nodig voorverwarmd met een elektrisch kacheltje. Vervolgens neemt een onder de hut geplaatste waterkoker het over. Binnen wordt een temperatuur bereikt van 60 graden Celsius bij een zeer hoge luchtvochtigheid. Een computerventilatortje zorgt voor de nodige luchtcirculatie. Een vloer met mozaïek tegeltjes, een led-spotje met wisselende lichtkleuren, een zandloper en een thermometer-hygrometer maken de beleving compleet.

 

 

Veel van het gebruikte materiaal is afkomstig van afval van bouwprojecten in de directe omgeving (onder meer al het isolatiemateriaal), waardoor de totale kosten voor deze unieke mini-sauna (inclusief groen dak!) beperkt zijn gebleven tot circa €300,-. Aan energie kost een saunagang gemiddeld 1 à 2 kWh, ofwel € 0,25 à € 0,50.

 

Soms stook ik saunastenen gloeiend heet op een klein vuurtje in de tuin, waarna ik ze in een stalen pan in de hut zet. Ik kan dan bijna een half uur opgieten. Voor de sauna bevindt zich een soort overkapping met druivenranken. Afkoelen gebeurt met de tuinslang. Ideaal is een saunabezoek (voorbereiden/opstarten kost slechts 10 minuten) als het gesneeuwd heeft. De beleving is dan optimaal, en afkoelen is geen probleem voor de ‘iceman’.

 

Zelf een mini-sauna in tuin bouwen die werkt op waterkoker!

 

Zou jij ook zelf een mini sauna in je tuin willen bouwen?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a comment

Volg Wellness Spots

Prive sauna Nederland banner

TreatwellGoede Voornemens 2020

Wellness cadeaubonnen

________________________

 

Beste Prive Sauna’s in NL

________________________

 

Wellness Vakantie ideeën

________________________

 

Vakantiehuizen met sauna

________________________

 

Originele wellness ideeën

________________________

Wellness Spots

Wellness Spots